El preludi de la creació de la Colla Ciclista La Pedalada va ser la sortida que es va fer l’estiu de 1999 al port de la Bonaigua – Montgarri. Ara bé, el nom de Colla Ciclista La Pedalada no es va oficialitzar fins al mes de juny de 2000 quan es preparaven les sortides d’estiu amb BTT a les tertúlies de ca la Sabatera. Després d’uns anys de dependre oficialment del Club Ciclista de Torregrossa o del Club Ciclista Ateneu Garriguenc a l’hora d’organitzar esdeveniments esportius, al mes d’octubre de 2008 l’entitat es va constituir com a club federat. L’acta de constitució del Club Ciclista es va fer el 7 de febrer de 2008. Després dels tràmits federatius oportuns, es va donar d’alta a la Federació Catalana Ciclisme el 26 de setembre de 2008 amb el número de club 799. Finalment, arribà la  resolució del Consell Català de l’Esport el 4 de setembre de 2008 amb el número de registre 13723, oficialitzat el 7 d’octubre de 2008. En aquests moments presideix la Junta Joan Sedó, i l’entitat compta amb més de 110 socis/es.

La seva activitat és molt variada. Durant l’any hi ha membres del Club Ciclista Colla La Pedalada que participen en marxes en BTT o rutes cicloturistes, repartides en el calendari per la geografia catalana. Hi hagut algunes rutes en BTT o en bicicleta de carretera que amb els anys s’han convertit en clàssics per als membres de l’associació esportiva: Transiscar d’Agramunt, la Montsec-Montsec, la Cronoescalada Terrall-Bessons, La Quebrantahuesos, el Camí de Santiago, els Ermitanyos de Balaguer, la Catigat pel Pla d’Urgell i les marxes en btt de les altres poblacions garriguenques (Terrall-Garrigues, Terra d’Oliveres, Marxa de la Calç de Tarrès, Transisquella…).

Durant l’estiu s’acostumen a organitzar sortides per diversos indrets de Catalunya, d’Aragó, d’Andorra i del País Valencià. És un clàssic fer una sortida familiar de tres dies al mes d’agost o setembre per conèixer recorreguts destinats a la BTT. Fent memòria, recordarem les sortides a la Vall d’Aran (1999), al Tourmalet (2000), al massís del Turbón (2001), a les valls d’Andorra (2002), a la Cerdanya (2003), a Alcossebre (2004), a Benicàssim (2005), la Vall d’Aran (2006), Turbó (2018). També ha esdevingut una sortida força concorreguda l’Esmorzar de Nadal, que es celebra entre els ponts de desembre i Nadal.

Esmorzar de Nadal 2019

El Club Ciclista Colla La Pedalada col·labora en les sortides amb bicicleta que organitza la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament (per exemple, en la sortida familiar de l’11 de setembre). Organitza la ruta Transbessons a primers del mes d’octubre des de fa vint anys (2002-2021) i la volta popular als Nou Salts (2004-2006) en col·laboració amb l’ADPN La Banqueta.

En els darrers anys, els membres del club han col·laborat activament en la coordinació d’altres esdeveniments que es celebren a la població o als seus voltants. És el cas del Trofeu Vila de Juneda en carretera per a les categories elit i sub-23 que se celebra a finals del mes d’agost en plena Festa Major en un circuit urbà, i que des del 2018 organitza el nostre club. O també es va col·laborar amb l’organització de la Ciutat de Lleida MTB Ultramarathon, una prova que fou puntuable per la Copa Catalana i l’Open d’Espanya en modalitat Ultramarató BTT (més de 120km) que es disputava en gran part de la zona dels Bessons.

L’any 2018 també vam organitzar per primer cop el Trofeu Vila de Juneda fèmines, que forma part del calendari de la Copa Catalana fèmines de la Federació Catalana de Ciclisme i que el 2022 va acollir també per primer cop júniors masculins puntuan per la Copa Catalana junior.

L’any 2019 fou un any important pel club, marcat per dos fets ben antagònics: d’una banda el malaurat traspàs de qui fou president del club durant més d’una dècada, Albert Barrufet Rosinach. I de l’altra, al novembre es va posar en marxa l’Escola de Ciclisme Juneda – Garrigues, del qual el club n’és un dels actius principals. Així mateix, alguns dels socis més joves del club han prés part en activitats de caire competitiu, com ara la Copa Catalana de Descens o l’Open de Lleida de BTT, circumstància que amb la posada en marxa de l’Escola de Ciclisme preveiem que pugui anar a l’alça entre els socis més joves.