El preludi de la creació de la Colla Ciclista La Pedalada va ser la sortida que es va fer l’estiu de 1999 al port de la Bonaigua – Montgarri. Ara bé, el nom de Colla Ciclista La Pedalada no es va oficialitzar fins al mes de juny de 2000 quan es preparaven les sortides d’estiu amb BTT a les tertúlies de ca la Sabatera. Després d’uns anys de dependre oficialment del Club Ciclista de Torregrossa o del Club Ciclista Ateneu Garriguenc a l’hora d’organitzar esdeveniments esportius, al mes d’octubre de 2008 l’entitat es va constituir com a club federat. L’acta de constitució del Club Ciclista es va fer el 7 de febrer de 2008. Després dels tràmits federatius oportuns, es va donar d’alta a la Federació Catalana Ciclisme el 26 de setembre de 2008 amb el número de club 799. Finalment, arribà la  resolució del Consell Català de l’Esport el 4 de setembre de 2008 amb el número de registre 13723, oficialitzat el 7 d’octubre de 2008. En aquests moments, la Federació Catalana de Ciclisme avala totes les curses i sortides que organitza el Club Ciclista Colla La Pedalada de Juneda.

La seva activitat és molt variada. Durant l’any hi ha membres del Club Ciclista Colla La Pedalada que participen en marxes en BTT o rutes cicloturistes, repartides en el calendari per la geografia catalana. No s’acostuma a participar en campionats oficials o d’elit, sinó més aviat en marxes o rutes no competitives. Hi hagut algunes rutes en BTT o en bicicleta de carretera que amb els anys s’han convertit en clàssics per als membres de l’associació esportiva: Transiscar d’Agramunt, la Transmontsec, la Cronoescalada Terrall-Bessons, el Tomb en bici per les Garrigues, La Quebrantahuesos, el Camí de Santiago, els Ermitanyos de Balaguer, la Catigat pel Pla d’Urgell i les marxes en btt de les altres poblacions garriguenques (Terrall-Garrigues, Terra d’Oliveres, Marxa de la Calç, Transisquella).

Durant l’estiu s’acostumen a organitzar sortides per diversos indrets de Catalunya, d’Aragó, d’Andorra i del País Valencià. És un clàssic fer una sortida familiar de tres dies al mes d’agost o setembre per conèixer recorreguts destinats a la BTT. Fent memòria, recordarem les sortides a la Vall d’Aran (1999), al Tourmalet (2000), al massís del Turbón (2001), a les valls d’Andorra (2002), a la Cerdanya (2003), a Alcossebre (2004), a Benicàssim (2005), la Vall d’Aran (2006), Turbó (2018).

El Club Ciclista Colla La Pedalada col·labora en les sortides amb bicicleta que organitza la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament (per exemple, en la sortida familiar de l’11 de setembre). Organitza la ruta Transbessons a primers del mes d’octubre des de fa disset anys (2002-2018) i la volta popular als Nou Salts (2004-2006) en col·laboració amb l’ADPN La Banqueta.

En els darrers anys, els membres del club han col·laborat activament en la coordinació d’altres esdeveniments que es celebren a la població o als seus voltants. És el cas del Trofeu Ajuntament de Juneda en carretera per a les categories elit i sub-23 que se celebra a finals del mes d’agost en plena Festa Major en un circuit urbà, i que des del 2018 organitza el nostre club. O en dos edicions també hem col·laborat amb l’organització de la Ciutat de Lleida MTB Ultramarathon, una prova puntuable per la Copa Catalana i l’Open d’Espanya en modalitat Ultramarató BTT (més de 120km) i que discorre en gran part de la zona dels Bessons.

L’any 2018 també vam organitzar el 1r Trofeu Vila de Juneda fèmines, que va formar part del calendari de la Copa Catalana fèmines de la Federació Catalana de Ciclisme.